Beste Dakisolatieplaten Kiezen – Tips & Advies

Dakisolatieplaten zijn een belangrijk onderdeel van het isoleren van een dak. Het kiezen van de juiste dakisolatieplaten is essentieel om energie te besparen en de warmte in huis vast te houden. Er zijn verschillende isolatiematerialen en diktes beschikbaar, afhankelijk van de beschikbare ruimte en de gewenste isolatiewaarde. Het is ook belangrijk om te voldoen aan de normen en eisen van de overheid en netbeheerder om in aanmerking te komen voor belastingverminderingen en subsidies. In dit artikel zullen we tips en advies bieden voor het kiezen van de beste dakisolatieplaten.

Belangrijkste punten:

 • Kies de juiste dakisolatieplaten voor energiebesparing en warmtebehoud
 • Overweeg de beschikbare ruimte en gewenste isolatiewaarde bij het selecteren van isolatiematerialen
 • Voldoe aan de normen en eisen van de overheid en netbeheerder voor belastingverminderingen en subsidies
 • Raadpleeg een isolatiespecialist voor professioneel advies en offertes
 • Investeer in duurzame isolatiematerialen voor een milieuvriendelijke oplossing

Belastingvermindering voor dakisolatie

De belastingvermindering voor dakisolatie, ook wel bekend als de Vlaamse Dakisolatienorm, is een financieel voordeel voor woningeigenaren die hun dak of zoldervloer isoleren. Door gebruik te maken van deze regeling kunnen woningeigenaren 30% van het factuurbedrag van de professionele dakdekker in mindering brengen op hun aangifte. Het maximale bedrag dat op deze manier kan worden afgetrokken is vastgesteld op 3.050 euro.

Naast het in aanmerking komen voor belastingvermindering, moeten de dakisolatieplaten ook voldoen aan specifieke eisen van de overheid. Deze eisen worden uitgedrukt in de RD-waarde, de isolatiewaarde van het materiaal. Vanaf 2017 wordt er naar verwachting een minimale RD-waarde van 4,52 K/W vereist om in aanmerking te komen voor de belastingvermindering.

Minimumnorm voor dikte dakisolatie

De netbeheerder hanteert een minimumnorm voor de isolatiewaarde van dakisolatie om in aanmerking te komen voor subsidies. Deze norm wordt gemeten met de Rd-waarde, die staat voor de warmteweerstand van het isolatiemateriaal. De meeste isolatiematerialen die aan deze norm voldoen, hebben een dikte van ongeveer 3 tot 4 centimeter, afhankelijk van het gebruikte materiaal.

“De isolatiewaarde van dakisolatie is van groot belang voor het behalen van energiebesparingen en subsidies.”

Het is echter belangrijk op te merken dat de normen voor de isolatiewaarde van dakisolatie naar verwachting na 2017 worden bijgesteld. Om te kunnen profiteren van optimale energiebesparingen en eventuele subsidies, wordt het daarom aanbevolen om een hogere isolatiewaarde aan te houden dan de minimumnorm die momenteel geldt.

Door te kiezen voor dakisolatie met een hogere Rd-waarde kan je zorgen voor een betere warmte-isolatie van je dak. Dit resulteert in een lager energieverbruik en dus lagere energiekosten. Daarnaast kunnen hogere isolatiewaardes ook leiden tot extra financiële voordelen, zoals hogere subsidies of belastingvermindering.

Minimale normen en bijstellingen

De exacte bijstelling van de normen voor de isolatiewaarde van dakisolatie na 2017 kan afhangen van landelijke, regionale en lokale regelgeving. Het is essentieel om op de hoogte te blijven van eventuele veranderingen in de isolatienormen, zodat je zeker weet dat je dakisolatie voldoet aan de geldende eisen.

Isolatiewaarde Minimale dikte dakisolatie
3,5 m2 K/W 8 cm
4,5 m2 K/W 10 cm
6,0 m2 K/W 14 cm

Let op dat bovenstaande waarden slechts richtlijnen zijn en kunnen variëren afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal en andere factoren. Raadpleeg altijd de geldende normen en laat je adviseren door een professioneel isolatiebedrijf om de optimale isolatiedikte voor jouw specifieke situatie te bepalen.

Goede dakisolatie met een hogere isolatiewaarde zorgt niet alleen voor energiebesparingen, maar draagt ook bij aan een comfortabel en duurzaam woongenot. Investeer dus in kwalitatieve dakisolatie en profiteer van de voordelen op zowel financieel als milieuvriendelijk gebied.

Image related to the current section:

Premie van de netbeheerder per vierkante meter en hoogte isolatiewaarde

Als het op dakisolatie aankomt, biedt de netbeheerder premies aan op basis van de oppervlakte van het geïsoleerde dak en de isolatiewaarde van het gebruikte isolatiemateriaal. Deze premie wordt berekend per vierkante meter en het bedrag dat u kunt ontvangen hangt af van de isolatiewaarde van het aangebrachte isolatiemateriaal. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe hoger de premie zal zijn.

Voor isolatiematerialen met een RD-waarde vanaf 3,5 m2K/W bedraagt de premie 6 euro per vierkante meter. Als het isolatiemateriaal een RD-waarde vanaf 4,5 m2K/W heeft, wordt de premie verhoogd naar 8 euro per vierkante meter.

isolatie dak

Isolatie Premie Overzicht

Isolatiewaarde (RD-waarde) Premie per vierkante meter
Vanaf 3,5 m2K/W 6 euro
Vanaf 4,5 m2K/W 8 euro

Glaswol en Rotswol

Glaswol en rotswol zijn veelgebruikte isolatiematerialen voor dakisolatie. Deze materialen hebben een hogere isolatiedikte, wat resulteert in een betere energiebesparing dankzij een hogere RD-waarde. Bij het isoleren van een dak met glaswol kan de benodigde dikte variëren van ongeveer 13 tot 16 centimeter. Het aanbrengen van een dikkere isolatielaag kan resulteren in een hogere premie van de netbeheerder en een lagere energierekening.

Naast het verbeteren van de energie-efficiëntie van uw huis, heeft goede dakisolatie nog een bijkomend voordeel. Het verhoogt namelijk de EPC score van de woning. De EPC score is een maatstaf voor de energieprestatie van een woning en wordt vaak gebruikt bij de verkoop ervan. Hoe hoger de EPC score, hoe energiezuiniger de woning is, wat de waarde ten goede komt tijdens een verkoop.

“Glaswol en rotswol zijn duurzame isolatiematerialen die bijdragen aan een lagere energierekening en een verhoogd wooncomfort. Door de isolatiedikte te vergroten, kunt u niet alleen in aanmerking komen voor een premie van de netbeheerder, maar ook profiteren van een hogere EPC score bij een eventuele verkoop van uw woning.”

Voordelen van glaswol en rotswol voor dakisolatie:

 • Hogere isolatiedikte voor betere energieprestaties
 • Mogelijkheid om in aanmerking te komen voor premies van de netbeheerder
 • Verlaging van de energierekening
 • Verhoging van de EPC score bij een eventuele verkoop van de woning

Met glaswol en rotswol als isolatiematerialen voor uw dak kunt u genieten van een comfortabeler en energiezuiniger huis, terwijl u ook financiële voordelen behaalt. Het is belangrijk om de isolatiedikte te laten bepalen door een professional om ervoor te zorgen dat u voldoet aan de normen en eisen van de netbeheerder en om de optimale energiebesparingen te realiseren.

Voordelen Glaswol Rotswol
Isolatiedikte 13-16 cm 13-16 cm
Premie Hoog, afhankelijk van isolatiedikte Hoog, afhankelijk van isolatiedikte
Energiebesparing Goed Goed
EPC Score Verhoogt Verhoogt

PUR-schuim of PUR-platen

Een andere optie voor dakisolatie is het gebruik van PUR-schuim of PUR-platen. Deze isolatiematerialen hebben een hogere isolatiewaarde en een lagere Lambda-waarde, waardoor ze dunner kunnen zijn dan andere isolatiematerialen. Een isolatiedikte van ongeveer 10 centimeter is voldoende voor PUR-schuim of PUR-platen. Het is echter aan te raden om een dikkere isolatielaag aan te brengen, zoals 14 centimeter, om een hogere premie te ontvangen en minder kwijt te zijn aan stookkosten.

Met PUR-schuim of PUR-platen kunt u een efficiënte dakisolatie realiseren zonder dat u veel ruimte verliest. Dankzij de hoogwaardige isolatiewaarde kunnen dunne lagen PUR-schuim of PUR-platen dezelfde isolatieprestaties leveren als dikkere lagen van andere isolatiematerialen. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor toepassingen waar ruimte beperkt is, zoals bij renovaties.

Daarnaast hebben PUR-schuim en PUR-platen goede thermische eigenschappen, waardoor warmteverlies via het dak geminimaliseerd wordt. Dit resulteert in lagere stookkosten en een comfortabeler binnenklimaat.

Voordelen van PUR-schuim en PUR-platen voor dakisolatie

 • Hoogwaardige isolatiewaarde
 • Dunne isolatielaag mogelijk
 • Lage Lambda-waarde
 • Efficiënte warmte-isolatie
 • Verlaagde stookkosten
 • Komt in aanmerking voor premies en subsidies

Alhoewel PUR-schuim en PUR-platen goede isolatiematerialen zijn, is het belangrijk om op de juiste manier te installeren om de beste resultaten te behalen. Daarom wordt het aanbevolen om een professioneel isolatiebedrijf in te schakelen dat ervaring heeft met het werken met deze materialen. Zo bent u verzekerd van een kwalitatieve en correcte dakisolatie.

Vlokken van Cellulose

Cellulose isolatie, gemaakt van vlokken van gerecycled papier, is een duurzaam isolatiemateriaal dat vergelijkbaar is met glaswol en rotswol. Het biedt uitstekende thermische isolatie en heeft een goede geluidsdempende werking. Een isolatiedikte van ongeveer 15 centimeter is voldoende om aan de gestelde normen te voldoen en in aanmerking te komen voor premies en belastingvermindering.

Het is echter belangrijk op te merken dat vocht een negatief effect kan hebben op de isolatiewaarde van cellulose isolatie. Daarom is het aanbevolen om een vochtwerende laag aan te brengen, zoals een dampscherm, om vocht buiten te houden en de isolatie luchtdicht te maken. Hierdoor blijft de isolatiewaarde behouden en worden vochtproblemen voorkomen.

Cellulose isolatie

Voordelen van Cellulose Isolatie:

 • Duurzaam en milieuvriendelijk, gemaakt van gerecycled materiaal
 • Uitstekende thermische isolatie
 • Goede geluidsisolatie
 • In aanmerking komen voor premies en belastingvermindering

Cellulose Isolatie Dikte

De aanbevolen isolatiedikte voor cellulose isolatie is ongeveer 15 centimeter, maar de exacte dikte kan variëren afhankelijk van de specifieke isolatiewaarde die u wilt bereiken en de beschikbare ruimte in uw dak.

Isolatiedikte (in cm) R-waarde
15 4,45
20 5,93
25 7,41

Een dikkere isolatielaag kan resulteren in een hogere isolatiewaarde en dus in een betere energiebesparing. Het is echter belangrijk om de isolatiedikte af te stemmen op uw specifieke isolatiebehoeften en de eisen van de premies en belastingverminderingen.

Vochtwerend en Luchtdichtheid

Om vochtproblemen te voorkomen en de isolatie luchtdicht te maken, is het aanbevolen om een vochtwerend dampscherm aan te brengen bij cellulose isolatie. Dit zorgt ervoor dat vocht niet kan doordringen in de isolatie en de isolatiewaarde negatief beïnvloedt. Een goede luchtdichtheid draagt bij aan een efficiënte isolatie en een comfortabel binnenklimaat.

Dikte is belangrijk en maakt ook de naden en kieren goed dicht

Bij het isoleren van een dak is de dikte van het isolatiemateriaal van groot belang. Hoe dikker de isolatielaag, hoe beter het dak geïsoleerd zal zijn. Dit zorgt voor een efficiënte warmte-isolatie en een comfortabeler woonklimaat. Het is echter niet alleen de dikte die van belang is, maar ook de luchtdichtheid van de isolatie.

Een goede luchtdichtheid zorgt ervoor dat er geen warmte verloren gaat via naden en kieren. Koudebruggen, oftewel plekken waar warmte gemakkelijk kan ontsnappen, worden hiermee voorkomen. Om deze luchtdichtheid te waarborgen, is het belangrijk om alle naden en kieren in het isolatiemateriaal goed af te dichten.

Hiervoor kan speciaal schuim uit een spuitbus worden gebruikt. Dit schuim heeft de eigenschap om zich uit te zetten en alle openingen te vullen, waardoor er een naadloze afdichting ontstaat. Het schuim is gemakkelijk aan te brengen en droogt snel, waardoor het isolatiemateriaal volledig luchtdicht wordt gemaakt.

Met een goede luchtdichtheid draagt dakisolatie bij aan een efficiënte isolatie, een lagere energierekening en een comfortabelere leefomgeving.

Daarnaast heeft het goed dichten van de naden en kieren nog een ander voordeel. Het voorkomt namelijk dat vocht kan binnendringen in het isolatiemateriaal. Vocht kan de isolatiewaarde van het materiaal verminderen en zelfs leiden tot schimmel- en vochtproblemen. Door de isolatie luchtdicht te maken, wordt vocht buiten gehouden en blijft de isolatiewaarde optimaal.

Al met al is de dikte van het isolatiemateriaal dus van groot belang voor een goede isolatie van het dak. Daarnaast is het essentieel om alle naden en kieren goed af te dichten om warmteverlies en vochtproblemen te voorkomen. Een combinatie van een goede dikte en luchtdichtheid zorgt voor een efficiënte isolatie, energiebesparing en een comfortabeler woonklimaat.

Dakisolatie dikte voor optimale isolatie

De optimale dikte van het isolatiemateriaal hangt af van verschillende factoren, zoals het gekozen isolatiemateriaal, de isolatiewaarde en de beschikbare ruimte. Het is raadzaam om hierover advies in te winnen bij een specialist op het gebied van dakisolatie.

Luchtdichtheid voor een efficiënte dakisolatie

Naast de dikte van het isolatiemateriaal is ook de luchtdichtheid van groot belang voor een efficiënte dakisolatie. Het zorgvuldig afsluiten van naden en kieren voorkomt warmteverlies en vochtproblemen.

Dikte van isolatiemateriaal om geluid te weren

Naast het weren van koude en warmte, kan dakisolatie ook helpen bij het verminderen van geluidshinder van buitenaf. Geluidsisolatie is een belangrijke factor voor een optimaal leefklimaat in huis. Isolatiematerialen zoals glaswol en rotswol hebben goede geluidsisolerende eigenschappen doordat ze geluiden van buitenaf absorberen en dempen.

De dikte van het isolatiemateriaal speelt hierbij een rol. Hoe dikker het isolatiemateriaal, hoe beter het in staat is om geluiden van buitenaf te absorberen. Een dikker isolatiemateriaal zorgt voor een hogere geluidsisolatiewaarde en draagt bij aan een beter leefklimaat in huis.

Isolatiemateriaal Dikte
Glaswol Minimaal 13-16 cm
Rotswol Minimaal 13-16 cm
PUR-schuim Minimaal 10 cm
Cellulose isolatie Minimaal 15 cm

Let op: Het is belangrijk om te weten dat geluidsisolatie ook afhankelijk is van andere factoren, zoals de constructie van het dak en eventuele naden en kieren. Het is daarom aan te raden om een isolatiespecialist te raadplegen die advies kan geven over de beste isolatieoplossing voor uw specifieke situatie.

Met de juiste dikte van het isolatiemateriaal kunt u geluidshinder effectief verminderen en een comfortabeler leefklimaat creëren in uw huis.

Laat je adviseren

Als je op zoek bent naar dakisolatieplaten en de juiste isolatiedikte wilt bepalen, is het verstandig om advies in te winnen bij een vakman. Een isolatiespecialist heeft de kennis en expertise om je te helpen de juiste dikte en het beste isolatiemateriaal te kiezen om optimale resultaten in je woning te behalen.

De vakman kan je ook adviseren over energiebesparing, eventuele subsidies en belastingverminderingen waar je mogelijk recht op hebt. Door professioneel advies in te winnen, kun je weloverwogen beslissingen nemen over dakisolatie en ervoor zorgen dat je investering de gewenste resultaten oplevert.

De isolatiespecialist kan je ook helpen met:

 1. het beoordelen van de huidige isolatie van je dak
 2. het bepalen van de juiste isolatiedikte op basis van de specifieke kenmerken van je dak
 3. het adviseren van het meest geschikte isolatiemateriaal op basis van je behoeften en budget
 4. het berekenen van de potentiële energiebesparingen die je kunt verwachten
 5. het aanvragen van eventuele subsidies en belastingverminderingen

Door professioneel advies in te winnen, kun je er zeker van zijn dat je dakisolatie optimaal presteert en aan alle normen en eisen voldoet. Bovendien kun je vertrouwen op de expertise van de vakman om eventuele problemen tijdens het isolatieproces te voorkomen.

“Een isolatiespecialist kan je adviseren over de juiste isolatiedikte en het beste isolatiemateriaal, zodat je dakisolatie de gewenste resultaten oplevert.” – Vakman Isolatie BV

Voordelen van professioneel advies

Het inschakelen van een vakman voor dakisolatie advies biedt verschillende voordelen, waaronder:

 • Gepersonaliseerd advies op basis van je specifieke situatie
 • Toegang tot de nieuwste isolatietechnieken en materialen
 • Optimale isolatiewaarde en energiebesparingen
 • Mogelijkheid om gebruik te maken van subsidies en belastingverminderingen
 • Verminderde kans op fouten en problemen tijdens het isolatieproces

Met professioneel advies kun je er zeker van zijn dat je de juiste keuzes maakt voor je dakisolatie, wat resulteert in een comfortabeler en energiezuiniger huis.

Vragen die je aan een vakman kunt stellen: Antwoorden van de vakman:
Welke isolatiedikte is geschikt voor mijn dak? Op basis van de kenmerken van je dak kan ik de ideale isolatiedikte bepalen.
Welk isolatiemateriaal is het meest geschikt? Afhankelijk van je behoeften en budget kan ik je adviseren over de beste isolatiematerialen.
Kom ik in aanmerking voor subsidies en belastingverminderingen? Ik kan je helpen met het aanvragen van eventuele subsidies en belastingverminderingen waar je recht op hebt.
Hoeveel energiebesparing kan ik verwachten? Op basis van de isolatiewaarde van het gekozen isolatiemateriaal kan ik een schatting maken van de potentiële energiebesparingen.

Kosten en besparingen van dakisolatie

Het isoleren van een dak kan aanvankelijk een investering zijn, maar het biedt ook aanzienlijke besparingen op de energierekening op de lange termijn. De kosten van dakisolatie variëren afhankelijk van het type isolatiemateriaal en de oppervlakte van het dak. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met deze factoren bij het bepalen van het budget voor uw dakisolatie project.

Naast de directe kosten van de isolatiematerialen en eventuele installatiekosten, moet u ook kijken naar de besparingen die u kunt realiseren op uw energieverbruik. Dakisolatie zorgt voor een betere isolatie van uw woning, waardoor u minder warmte verliest in de winter en minder koeling nodig heeft in de zomer. Dit leidt tot een aanzienlijke vermindering van het gasverbruik, wat resulteert in lagere energiekosten.

Een goede isolatie van uw dak kan resulteren in energiebesparingen tot wel 30%. Dit betekent dat u jaarlijks honderden euro’s kunt besparen op uw energierekening. De exacte besparingen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de huidige isolatiewaarde van uw dak, het type en de dikte van de isolatiematerialen die u kiest.

Besparing op gasverbruik

De meeste verwarmingsinstallaties in huishoudens werken op gas. Met dakisolatie kunt u aanzienlijk besparen op uw gasverbruik, omdat warmte niet langer via het dak ontsnapt. Een goed geïsoleerd dak zorgt voor een betere warmtebehoud, wat resulteert in minder behoefte aan verwarming. Dit betekent dat u minder gas hoeft te gebruiken om uw huis warm te houden.

Terugverdientijd van investering

De initiële kosten van dakisolatie kunnen hoog lijken, maar het is belangrijk om naar de terugverdientijd van uw investering te kijken. Met energiebesparingen die u jaarlijks kunt realiseren, kunt u de kosten van uw dakisolatieproject in een paar jaar terugverdienen. Bovendien verhoogt dakisolatie de waarde van uw huis, wat kan bijdragen aan een hogere verkoopprijs als u in de toekomst besluit te verkopen.

Kosten Besparingen Terugverdientijd
Varieert afhankelijk van het type isolatiemateriaal en de oppervlakte van het dak Jaarlijkse besparingen op de energierekening Afhankelijk van de kosten en besparingen kan de terugverdientijd enkele jaren zijn

Subsidies en financiële ondersteuning

Om de kosten van dakisolatie te verlagen, kunt u in aanmerking komen voor subsidies en andere financiële ondersteuningsregelingen. De overheid stimuleert energiebesparende maatregelen en biedt verschillende subsidies aan om de overstap naar duurzame en energiezuinige woningen te bevorderen. Door gebruik te maken van deze subsidies kunt u een deel van de kosten van dakisolatie dekken, waardoor uw investering nog aantrekkelijker wordt.

Door te investeren in dakisolatie kunt u niet alleen uw energiekosten verlagen, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst. Een goed geïsoleerd dak draagt bij aan een energiezuinige woning en vermindert de CO2-uitstoot. Daarnaast zorgt dakisolatie voor een comfortabeler binnenklimaat, met een gelijkmatigere temperatuur en minder tocht.

Als u overweegt om uw dak te isoleren, is het raadzaam om de kosten en besparingen zorgvuldig af te wegen. Raadpleeg een isolatiespecialist om de beste isolatieoplossing voor uw woning te bepalen en om informatie in te winnen over subsidies en financiële regelingen waar u mogelijk gebruik van kunt maken. Met de juiste investering in dakisolatie kunt u genieten van een comfortabeler huis en langdurige besparingen op uw energiekosten.

Zelf doen of uitbesteden van dakisolatie

Het isoleren van uw dak is een belangrijke stap om uw energiekosten te verlagen en uw wooncomfort te verbeteren. Maar moet u dit zelf doen of een professioneel bedrijf inschakelen? Dit is een belangrijke beslissing die u moet overwegen voordat u aan het isolatieproject begint.

Als u handig bent en ervaring heeft met bouwprojecten, kunt u overwegen om zelf dakisolatie te doen. Dit kan u kosten besparen, omdat u geen arbeidskosten hoeft te betalen. Het is echter cruciaal om de juiste materialen en technieken te gebruiken om een goede isolatiewaarde en luchtdichtheid te bereiken. Het is belangrijk om te weten welk isolatiemateriaal het meest geschikt is voor uw specifieke dak en om de installatie zorgvuldig uit te voeren.

Aan de andere kant, als u niet zeker bent van uw vaardigheden op het gebied van isolatie, wordt het ten zeerste aanbevolen om een professioneel isolatiebedrijf in te schakelen. Een professioneel bedrijf heeft de expertise en ervaring om de isolatie op de juiste manier uit te voeren. Ze kunnen uw dak grondig inspecteren en advies geven over de beste isolatiematerialen en -technieken om optimale resultaten te behalen. Hoewel er kosten zijn verbonden aan het inhuren van een professioneel bedrijf, kan dit de moeite waard zijn vanwege het gegarandeerde vakmanschap en de tijdsbesparing voor u.

Kortom, het zelf doen van dakisolatie kan een haalbare optie zijn als u handig bent en over de nodige kennis en ervaring beschikt. Maar als u twijfelt, is het verstandig om een professioneel isolatiebedrijf in te schakelen om ervoor te zorgen dat uw dakisolatieproject succesvol en efficiënt wordt uitgevoerd. Zo kunt u kosten besparen, expertise benutten en genieten van de voordelen van een goed geïsoleerd dak.