Isolatiemateriaal EPS: Duurzaam & Efficiënt

EPS, oftewel geëxpandeerd polystyreen, is een populair isolatiemateriaal in de bouwsector. Het staat bekend om zijn uitstekende isolerende eigenschappen en duurzaamheid. In deze tekst duiken we dieper in de wereld van EPS isolatie. We bespreken de betekenis van EPS, de toepassingen ervan, de verwerking van EPS isolatieplaten, gebruikersgebieden en waar je EPS kunt kopen bij Bouwmaterialen van Viegen. Ook geven we waardevolle tips voor effectief gebruik van EPS isolatie.

Belangrijkste punten om te onthouden:

 • EPS is een geëxpandeerd polystyreen isolatiemateriaal
 • Het biedt uitstekende isolerende eigenschappen en duurzaamheid
 • EPS isolatie kan worden gebruikt voor dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie en meer
 • EPS isolatieplaten zijn gemakkelijk te verwerken en te installeren
 • Bij Bouwmaterialen van Viegen kun je kwalitatieve EPS isolatie kopen

Wat is EPS isolatie?

EPS isolatie, ook wel bekend als geëxpandeerd polystyreen, is een lichtgewicht polymeer met uitstekende isolerende eigenschappen. Het materiaal wordt gemaakt door kleine bolletjes polystyreen samen te voegen en deze op te blazen met stoom, waardoor de karakteristieke luchtige structuur ontstaat. EPS isolatie wordt veel gebruikt in de bouwsector vanwege zijn veelzijdigheid en effectiviteit.

Het lage gewicht van EPS isolatie maakt het gemakkelijk te hanteren en te installeren, terwijl de hoge isolatiewaarde zorgt voor een efficiëntere energiebesparing. EPS isolatieplaten kunnen worden gebruikt voor diverse toepassingen, zoals dakisolatie, muurisolatie en vloerisolatie. Ook in de industrie en infrastructuurprojecten heeft EPS isolatie zijn waarde bewezen.

“EPS isolatie is een duurzame keuze voor isolatie, omdat het materiaal recyclebaar is en weinig energie vereist tijdens het productieproces. Bovendien heeft het een lange levensduur, waardoor het een kosteneffectieve oplossing is voor thermische isolatie.”

EPS isolatie biedt tal van voordelen, zoals een effectieve reductie van warmteverlies, verbeterde energie-efficiëntie en kostenbesparing. Het materiaal is bestand tegen vocht en schimmels, is brandvertragend en heeft een lage milieubelasting. Of het nu voor een nieuwbouwproject is of voor het renoveren van een bestaande woning, EPS isolatie is een betrouwbare keuze.

Voordelen van EPS isolatie:

 • Uitstekende isolerende eigenschappen
 • Lichtgewicht en gemakkelijk te installeren
 • Bestand tegen vocht en schimmels
 • Brandvertragend
 • Recyclebaar en duurzaam

Voor meer informatie over EPS isolatie en waar je het kunt kopen, kun je terecht bij Bouwmaterialen van Viegen. Hun uitgebreide assortiment isolatiematerialen biedt oplossingen voor elk bouwproject.

Toepassingen van EPS isolatie

EPS isolatie is een veelzijdig isolatiemateriaal dat een breed scala aan toepassingen biedt. Of je nu een dak, muur, vloer, gevel of kelder wilt isoleren, EPS isolatie is een geschikte keuze. Dit isolatiemateriaal wordt veel gebruikt in zowel residentiële als commerciële gebouwen vanwege zijn uitstekende isolerende eigenschappen.

 • Dakisolatie: Het gebruik van EPS isolatie in daken zorgt voor een effectieve reductie van warmteverlies en helpt energiekosten te verlagen. Het kan worden toegepast op zowel hellende als platte daken voor optimale isolatie.
 • Muurisolatie: EPS isolatie kan worden gebruikt voor het isoleren van binnen- en buitenmuren, waarbij het helpt om warmte binnen te houden en geluidsoverlast te verminderen.
 • Vloerisolatie: Door EPS isolatie onder vloeren aan te brengen, kun je een thermische barrière creëren die helpt bij het handhaven van een comfortabele binnentemperatuur en energiebesparingen oplevert.
 • Gevelisolatie: Het isoleren van de gevel met EPS isolatie draagt bij aan een efficiëntere energiehuishouding en verhoogt het comfortniveau binnen het gebouw.
 • Kelderisolatie: EPS isolatie wordt ook vaak gebruikt bij het isoleren van kelders om vochtproblemen te voorkomen en de temperatuur te reguleren.

Naast deze gebruikersgebieden wordt EPS isolatie ook toegepast in de industrie en bij infrastructuurprojecten, zoals wegenbouw, bruggen en tunnels. Het lichte gewicht en de hoge isolatiewaarde maken EPS isolatie een populaire keuze voor diverse isolatietoepassingen.

Toepassing Voordelen
Dakisolatie – Effectieve reductie van warmteverlies
– Lagere energiekosten
Muurisolatie – Verbeterde energie-efficiëntie
– Vermindering van geluidsoverlast
Vloerisolatie – Handhaving van comfortabele binnentemperatuur
– Energiebesparingen
Gevelisolatie – Efficiëntere energiehuishouding
– Verhoogd comfortniveau binnen
Kelderisolatie – Voorkomen van vochtproblemen
– Regelbare temperatuur
Industrie en Infrastructuur – Lichtgewicht
– Hoge isolatiewaarde

Verwerking van EPS isolatieplaten

EPS isolatieplaten zijn een veelgebruikte keuze in de bouwsector vanwege hun eenvoudige verwerking en installatie. Hier zijn de basisstappen voor het verwerken van EPS isolatieplaten:

 1. Snijden van de platen: Begin met het zorgvuldig op maat snijden van de EPS isolatieplaten. Zorg ervoor dat ze perfect passen bij de oppervlakken die je wilt isoleren.
 2. Plaatsing van de platen: Nadat de platen op maat zijn gesneden, plaats je ze stevig tegen de te isoleren oppervlakken. Zorg ervoor dat er geen openingen of kieren zijn waar lucht kan ontsnappen.
 3. Afdichten van kieren en openingen: Controleer nauwkeurig of er nog kieren of openingen zijn tussen de isolatieplaten. Indien nodig, dicht ze af met geschikte tape of kit om een luchtdichte isolatielaag te creëren.

Na deze basisstappen kan de EPS isolatie worden afgewerkt volgens de specificaties van het bouwproject. Denk hierbij aan het plaatsen van afwerkingsmaterialen zoals gipsplaten of gevelbekleding.

Hier is een voorbeeld van hoe de verwerking van EPS isolatieplaten eruit kan zien:

verwerking eps isolatieplaten

Met deze eenvoudige stappen en de juiste technieken kun je EPS isolatieplaten effectief gebruiken om de isolatie van je gebouw te optimaliseren.

Gebruikersgebieden van EPS isolatie

EPS isolatie is een veelzijdig materiaal dat gebruikt kan worden in verschillende gebouwen en projecten. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste gebruikersgebieden van EPS isolatie:

1. Residentiële gebouwen

In residentiële gebouwen wordt EPS isolatie vaak toegepast voor dakisolatie, muurisolatie en vloerisolatie. Het zorgt voor een efficiënte reductie van warmteverlies, wat resulteert in lagere energiekosten en een comfortabel binnenklimaat. Daarnaast draagt EPS isolatie bij aan geluidsisolatie, waardoor geluidsoverlast wordt verminderd.

2. Commerciële gebouwen

Voor commerciële gebouwen, zoals kantoren, winkels en hotels, is EPS isolatie een populaire keuze vanwege de hoge isolatiewaarde en brandwerendheid. Het kan worden toegepast in gevels, daken en vloeren, waardoor energie-efficiëntie wordt verbeterd en het comfort voor gebruikers wordt verhoogd.

3. Industriële gebouwen

In industriële gebouwen wordt EPS isolatie gebruikt voor het isoleren van wanden, daken en vloeren. Het biedt thermische isolatie en bescherming tegen temperatuurschommelingen, waardoor de energiekosten worden verlaagd en de werkomgeving comfortabeler wordt. Daarnaast heeft EPS isolatie brandvertragende eigenschappen, wat de veiligheid in industriële omgevingen bevordert.

4. Infrastructuurprojecten

EPS isolatie wordt ook veelvuldig toegepast in infrastructuurprojecten zoals wegenbouw, bruggen en tunnels. Het materiaal speelt een belangrijke rol bij het verminderen van warmteverlies, het voorkomen van vorstschade en het garanderen van de duurzaamheid van de constructie. EPS isolatie wordt gebruikt voor het isoleren van wegdekken, funderingen en infrastructuurcomponenten.

Bovenstaande afbeelding illustreert de veelzijdige toepassingsmogelijkheden van EPS isolatie in verschillende gebruikersgebieden.

Door zijn uitstekende isolerende eigenschappen, duurzaamheid en veelzijdigheid is EPS isolatie een veelgebruikt materiaal in diverse projecten en sectoren.

Waar EPS isolatie kopen bij Bouwmaterialen van Viegen

Als je op zoek bent naar kwalitatieve EPS isolatie, kun je terecht bij Bouwmaterialen van Viegen. Zij bieden een breed assortiment aan EPS isolatieproducten van hoge kwaliteit. Bij Bouwmaterialen van Viegen kun je rekenen op deskundig advies en een ruime keuze aan isolatiematerialen.

Voordelen van EPS isolatie bij Bouwmaterialen van Viegen
Duurzaam en efficiënt isolatiemateriaal
Uitstekende isolerende eigenschappen
Breed assortiment aan EPS isolatieproducten
Deskundig advies van ervaren professionals
Snelle levering van isolatiematerialen

Als je EPS isolatie wilt kopen, biedt Bouwmaterialen van Viegen de ideale oplossing. Hun uitgebreide assortiment en expertise zorgen ervoor dat je de juiste isolatieproducten vindt voor jouw specifieke bouwproject. Of je nu dakisolatie, muurisolatie of vloerisolatie nodig hebt, Bouwmaterialen van Viegen heeft het allemaal. Neem vandaag nog contact op met Bouwmaterialen van Viegen en profiteer van hoogwaardige EPS isolatie voor optimale energie-efficiëntie en comfort in jouw gebouw.


Tips voor het effectief gebruik van EPS isolatie

Om optimaal gebruik te maken van EPS isolatie en de isolerende eigenschappen ervan te maximaliseren, zijn hier een aantal handige tips:

Bereken de benodigde isolatiedikte

Voordat je aan de slag gaat met EPS isolatie, is het belangrijk om de juiste isolatiedikte te berekenen. Dit hangt af van de specifieke isolatiebehoeften van het gebouw en het klimaat waarin het zich bevindt. Raadpleeg de richtlijnen en aanbevelingen van een professionele isolatiedeskundige om de optimale dikte te bepalen.

Zorg voor een goede afdichting

Een goede afdichting is essentieel voor een efficiënte isolatie met EPS. Zorg ervoor dat alle naden en kieren goed worden afgedicht om te voorkomen dat er warmte verloren gaat. Gebruik hiervoor geschikte tape, kit of andere afdichtingsmiddelen die compatibel zijn met EPS isolatie.

Volg de installatie-instructies nauwkeurig

Om het beste resultaat te behalen, is het belangrijk om de installatie-instructies voor EPS isolatie nauwkeurig te volgen. Deze instructies kunnen variëren afhankelijk van het specifieke type EPS isolatiemateriaal dat je gebruikt. Lees de handleiding zorgvuldig door en volg de stappen stap voor stap om een correcte installatie te garanderen.

Combineer EPS isolatie met andere isolatiematerialen

In sommige situaties kan het voordelig zijn om EPS isolatie te combineren met andere isolatiematerialen. Bijvoorbeeld, door EPS isolatie te combineren met een isolerende folie of glaswol, kun je een nog hogere isolatiewaarde bereiken. Raadpleeg een isolatiedeskundige om te bepalen welke combinaties van isolatiematerialen het meest geschikt zijn voor jouw specifieke project.

tips eps isolatie

Door deze tips in gedachten te houden, kun je optimaal profiteren van de isolerende eigenschappen van EPS isolatie en een comfortabel, energiezuinig gebouw creëren.

Isolatiewaarde van EPS

De isolatiewaarde van EPS (geëxpandeerd polystyreen) wordt uitgedrukt in de lambdawaarde. Deze waarde geeft aan hoe goed het materiaal warmte kan geleiden. Hoe lager de lambdawaarde, hoe beter de isolerende eigenschappen van EPS.

EPS isolatie heeft een isolatiewaarde tussen 0,033 en 0,042 W/mK. Dit wijst op een uitstekend thermisch isolatievermogen. Met een lage lambdawaarde biedt EPS effectieve bescherming tegen warmteverlies en draagt het bij aan een energiezuinig gebouw.

EPS isolatie heeft een isolatiewaarde tussen 0,033 en 0,042 W/mK.

De isolatiewaarde van EPS blijft gedurende de levensduur van het gebouw behouden. Het materiaal is stabiel en verliest zijn isolerende eigenschappen niet na verloop van tijd. Dit zorgt voor een langdurige en betrouwbare thermische isolatie.

Voor een visuele weergave van de isolatiewaarde van EPS, zie de onderstaande tabel:

Lambdawaarde Isolatiewaarde
0,033 W/mK Uitstekend
0,042 W/mK Goed

Voordelen van EPS isolatie

EPS isolatie biedt diverse voordelen die het een aantrekkelijke keuze maken voor verschillende isolatietoepassingen. De voordelen van EPS isolatie kunnen het volgende omvatten:

 1. Effectieve reductie van warmteverlies: EPS isolatie heeft uitstekende thermische isolatie-eigenschappen, waardoor het warmteverlies door de gebouwschil significant kan verminderen. Dit leidt tot een betere energie-efficiëntie en lagere energiekosten.
 2. Verbeterde energie-efficiëntie: Door het gebruik van EPS isolatie kan de energie-efficiëntie van een gebouw aanzienlijk worden verbeterd. De isolerende werking van EPS zorgt voor een betere warmtebehoud en een stabiel binnenklimaat.
 3. Lange levensduur: EPS isolatie is duurzaam en gaat lang mee. Het behoudt zijn isolerende eigenschappen gedurende de levensduur van het gebouw, waardoor het een kosteneffectieve investering is op de lange termijn.
 4. Waterafstotendheid: EPS isolatie is waterafstotend, waardoor het zijn isolerende werking behoudt, zelfs in vochtige omstandigheden. Dit maakt het een geschikte keuze voor isolatie in gebieden waar blootstelling aan vocht een probleem kan zijn.
 5. Kostenbesparing: EPS isolatie is betaalbaar en kan op de lange termijn aanzienlijke kostenbesparingen opleveren. Door de verbeterde energie-efficiëntie is er minder energieverbruik, wat resulteert in lagere energierekeningen.

Overall biedt EPS isolatie zowel ecologische als economische voordelen en is het een duurzame en kosteneffectieve keuze voor isolatie in diverse bouwprojecten.

EPS isolatie voor spouwmuurisolatie

EPS isolatieparels zijn een uitstekende keuze voor het isoleren van spouwmuren. Deze isolatieparels zijn gemaakt van geëxpandeerd polystyreen (EPS) en kunnen eenvoudig in de spouw tussen de binnen- en buitenmuur worden geïnjecteerd. Deze methode zorgt voor een naadloze isolatielaag die effectief warmteverlies minimaliseert en de energie-efficiëntie van het gebouw verbetert.

Bij het isoleren van spouwmuren met EPS isolatie zijn er verschillende voordelen. Ten eerste biedt EPS een uitstekende thermische isolatie, waardoor warmteverlies wordt verminderd en de energiekosten worden verlaagd. Daarnaast is EPS isolatie waterafstotend, waardoor vochtproblemen en schimmelvorming worden voorkomen. Bovendien is EPS isolatie duurzaam en gaat het lang mee, waardoor het een kosteneffectieve investering is voor de isolatie van spouwmuren.

Als we kijken naar de isolatiewaarde van EPS, is het belangrijk op te merken dat deze wordt uitgedrukt in de lambdawaarde (λ-waarde). EPS isolatieparels hebben een lage lambda-waarde, wat betekent dat ze een hoge isolerende waarde hebben. Dit draagt bij aan een efficiënte isolatie van de spouwmuren en zorgt voor een comfortabel binnenklimaat in het gebouw.

Om de voordelen van EPS isolatie voor spouwmuurisolatie te illustreren, bekijken we hieronder een vergelijkingstabel tussen EPS isolatieparels en andere veelgebruikte isolatiematerialen:

Isolatiemateriaal Isolatiewaarde (λ-waarde) Vochtbestendigheid Levensduur
EPS isolatieparels 0,033 – 0,042 W/mK Waterafstotend Langdurig
Glaswol 0,032 – 0,040 W/mK Beperkte vochtbestendigheid Gemiddeld
Rotswol 0,030 – 0,040 W/mK Waterafstotend Langdurig

De bovenstaande tabel toont aan dat EPS isolatieparels een vergelijkbare isolatiewaarde hebben als glaswol en rotswol. Ze overtreffen echter beide materialen op het gebied van vochtbestendigheid en levensduur. EPS isolatieparels zijn waterafstotend en hebben een langere levensduur, wat resulteert in langdurige en effectieve isolatie van spouwmuren.

Met EPS isolatie voor spouwmuurisolatie ben je dus verzekerd van een duurzame, efficiënte en kosteneffectieve isolatieoplossing. Dit draagt bij aan een energiezuiniger gebouw en een comfortabel binnenklimaat.

EPS isolatie voor dakisolatie

EPS isolatieplaten zijn een uitstekende keuze voor het isoleren van zowel hellende als platte daken. Met hun lichte gewicht en eenvoudige installatie bieden deze platen een effectieve oplossing om warmteverlies te verminderen en het energieverbruik te optimaliseren.

Wanneer EPS isolatie op het dak wordt aangebracht, vormt het een barrière tegen thermische energie, waardoor de warmte in de winter wordt vastgehouden en de hitte in de zomer wordt buitengehouden. Dit creëert een aangenamer binnenklimaat en verlaagt de energiekosten.

De isolerende eigenschappen van EPS zorgen ervoor dat de temperatuur in het gebouw beter gereguleerd wordt, waardoor er minder behoefte is aan verwarming of koeling. Dit leidt tot een vermindering van de energiebehoefte en een lagere ecologische voetafdruk.

Het gebruik van EPS isolatie voor dakisolatie heeft ook andere voordelen, zoals geluidsisolatie en bescherming tegen vocht. De isolatieplaten zijn bestand tegen vocht en voorkomen zo de vorming van schimmel en rot. Daarnaast verminderen ze de geluidsoverdracht, waardoor een rustigere en comfortabelere leefomgeving ontstaat.

Voordelen van EPS isolatie voor dakisolatie

 • Beschermt tegen warmteverlies in de winter en warmteabsorptie in de zomer
 • Verlaagt energiekosten en zorgt voor een optimaal energieverbruik
 • Reguleert de temperatuur en verbetert het thermisch comfort
 • Verbetert geluidsisolatie en voorkomt vochtproblemen

Voor een efficiënte dakisolatie met EPS isolatieplaten, is het belangrijk om de juiste dikte te kiezen die past bij de specifieke isolatiebehoefte. Het is ook essentieel om de platen correct te installeren en ervoor te zorgen dat er geen kieren of openingen zijn die warmteverlies kunnen veroorzaken.

Met EPS isolatieplaten voor dakisolatie kun je genieten van een comfortabeler binnenklimaat, lagere energiekosten en een duurzame oplossing voor het isoleren van je dak.

EPS isolatie kopen bij De Isolatieshop

Wanneer je op zoek bent naar hoogwaardige EPS isolatie, hoef je niet verder te zoeken dan De Isolatieshop. Met een breed assortiment aan EPS isolatieproducten, ben je verzekerd van een ruime keuze om aan jouw isolatiebehoeften te voldoen.

Bij De Isolatieshop begrijpen ze het belang van snelle levering. Daarom zorgen ze ervoor dat jouw bestelling snel en efficiënt wordt verwerkt, zodat je snel aan de slag kunt met je isolatieproject.

Met hun ruime ervaring en deskundig advies staan de experts van De Isolatieshop klaar om je te helpen bij het vinden van de juiste isolatieoplossing. Of je nu een professional bent die op zoek is naar bulkbestellingen of een doe-het-zelver die wat extra isolatie nodig heeft, bij De Isolatieshop ben je aan het juiste adres.