Isolatieglas: Voordelen en Kosten Overzicht

Isolatieglas is een duurzame keuze die zowel energiebesparing als een comfortabele leefomgeving in huis biedt. Deze vorm van glas zorgt voor een betere isolatie door meerdere lagen met isolerende lucht of gas ertussen te hebben. Het werkt door het tegenhouden van warmteverlies en het buitenhouden van kou.

Er zijn verschillende soorten isolatieglazen beschikbaar, zoals dubbel glas (HR++), triple glas (HR+++) en gelaagd glas. Het investeren in isolatieglas resulteert in jaarlijkse besparingen op energiekosten en verbetert het wooncomfort. Er zijn ook subsidies beschikbaar om de kosten van isolatieglas te verlagen.

Belangrijkste punten

  • Isolatieglas biedt energiebesparing en verhoogt het comfort in huis.
  • Het bestaat uit meerdere lagen met isolerende lucht of gas ertussen.
  • Er zijn verschillende soorten isolatieglas beschikbaar, zoals HR++ glas en triple glas.
  • De kosten van isolatieglas kunnen worden verlaagd door subsidies.
  • Isolatieglas heeft een levensduur van 20 tot 30 jaar.

Wat is isolatieglas?

Isolatieglas is een vorm van glas dat zorgt voor betere isolatie doordat het meerdere lagen heeft met isolerende lucht of gas ertussen. Het bestaat uit twee glasbladen die zijn afgesloten met een kit om een gesloten eenheid te vormen. Hierdoor blijft de warmte binnen en de kou buiten de woning.

In vergelijking met enkel glas biedt isolatieglas een veel betere isolatie. Enkel glas heeft slechts één laag en laat veel warmteverlies toe. Isolatieglas daarentegen heeft meerdere lagen, waardoor er een luchtruimte ontstaat die warmtegeleiding beperkt. Dit zorgt voor een betere isolatie en draagt bij aan energiebesparing.

Naast het gebruik van lucht als isolerende tussenlaag, kan isolatieglas ook gevuld zijn met edelgassen zoals argon of krypton. Deze gassen hebben een lagere warmtegeleidbaarheid dan lucht, waardoor de isolatiewaarde verder verbetert.

Met isolatieglas geniet je dus van betere isolatie en een hoger wooncomfort. Het houdt niet alleen de kou buiten, maar zorgt er ook voor dat de warmte binnen blijft. Hierdoor bespaar je op stookkosten en verlaag je je energieverbruik.

Om een visueel beeld te geven van isolatieglas, zie onderstaande afbeelding:

Hoe werkt isolatieglas?

Isolatieglas bestaat uit meerdere glasplaten met een isolerende luchtruimte of gas ertussen. Deze luchtruimte of gas zorgt voor een effectieve isolatie, waardoor warmteverlies tot een minimum wordt beperkt. De randen van het glas worden afgesloten met een kit om een gesloten eenheid te vormen. Dit zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft en de kou buiten de woning wordt gehouden.

De werking van isolatieglas is gebaseerd op het principe van isolatie. De luchtruimte of gas tussen de glasplaten vormt een isolerende ruimte die warmteoverdracht verhindert. Hierdoor blijft de woning op een constante temperatuur, ongeacht de weersomstandigheden buiten.

Om de isolerende kwaliteiten van isolatieglas te beoordelen, wordt de isolatiewaarde uitgedrukt in een U-waarde. Een lagere U-waarde betekent een betere isolatie. Isolatieglas heeft over het algemeen een lagere U-waarde dan enkel glas, waardoor het beter in staat is om warmteverlies te voorkomen.

“Isolatieglas zorgt voor een optimale isolatie door middel van een luchtruimte of gas tussen de glasplaten.”

Naast de isolerende werking biedt isolatieglas ook andere voordelen, zoals geluidsisolatie en verbeterd wooncomfort. Het helpt om geluid van buitenaf te verminderen, waardoor het binnen stiller is. Bovendien zorgt isolatieglas ervoor dat er minder tocht in huis is, wat resulteert in een aangename en comfortabele omgeving.

isolatieglas

Door te investeren in isolatieglas kan het warmteverlies in uw woning worden verminderd, wat uiteindelijk resulteert in lagere energiekosten. Daarnaast draagt het bij aan een duurzamere leefomgeving, omdat er minder energie nodig is om de woning te verwarmen.

Met de isolerende werking en de vele voordelen die het biedt, is isolatieglas een verstandige keuze voor het verbeteren van de energie-efficiëntie en het comfort in uw woning.

Soorten isolatieglas

Er zijn verschillende soorten isolatieglas beschikbaar. Hieronder worden enkele van de meest voorkomende types isolatieglas besproken:

HR glas

HR glas is de basisvorm van isolerend glas. Het bestaat uit twee glasbladen met een isolerende lucht- of gaslaag ertussen. Dit type glas zorgt voor een goede isolatie en draagt bij aan energiebesparing.

HR+ glas

HR+ glas heeft een betere isolatiewaarde dan HR glas. Het heeft een extra coating op het glas die ervoor zorgt dat warmte beter wordt vastgehouden in de woning.

HR++ glas

HR++ glas is een veelgebruikte keuze als het gaat om isolatieglas. Het heeft een dubbel isolatiewaarde in vergelijking met standaard dubbel glas. Dankzij de isolerende gaslaag tussen de glasbladen biedt HR++ glas uitstekende warmte-isolatie.

HR+++ glas

HR+++ glas, ook wel triple glas genoemd, heeft de hoogste isolatiewaarde van alle soorten isolatieglas. Het bestaat uit drie glasbladen met twee isolerende lagen ertussen. HR+++ glas isoleert tot wel vijf keer beter dan standaard dubbel glas en zorgt voor optimale energiebesparing.

Figuurglas

Figuurglas is een variant van isolatieglas die niet alleen isolerende eigenschappen heeft, maar ook decoratieve elementen bevat. Dit type glas kan bijdragen aan de esthetiek van een woning.

Gelaagd glas

Gelaagd glas is een ander type isolatieglas dat bestaat uit meerdere lagen glas met een speciale folie ertussen. Deze folie zorgt ervoor dat het glas bij breuk bij elkaar blijft, waardoor gelaagd glas ook veiligheidsglas wordt genoemd.

De isolatiewaarde van isolatieglas wordt uitgedrukt in een U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert. Het kiezen van het juiste type isolatieglas hangt af van de gewenste isolatiewaarde en andere specifieke eisen, zoals veiligheid en decoratie.

Kosten van isolatieglas

De kosten van isolatieglas kunnen variëren, afhankelijk van het type glas en de grootte van de ramen. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat de prijs voor HR++ glas ongeveer €80 per m² exclusief installatiekosten bedraagt.

Hoewel de aanschaf van isolatieglas een investering kan zijn, is het belangrijk om te onthouden dat het op de lange termijn aanzienlijke besparingen op energiekosten oplevert. Deze besparingen dragen bij aan het terugverdienen van de initiële investering. Gemiddeld genomen duurt het ongeveer 5 tot 7 jaar voordat de kosten van isolatieglas zijn terugverdiend.

Om een beter beeld te krijgen van de kosten per type glas en de verwachte terugverdientijd, zie onderstaande tabel:

Type glas Kosten (per m²) Verwachte terugverdientijd
HR++ glas €80 5-7 jaar
HR+++ glas (triple glas) Prijs op aanvraag 7-9 jaar
Gelaagd glas Prijs op aanvraag 6-8 jaar

kosten isolatieglas

Het is belangrijk om te benadrukken dat de installatiekosten niet zijn meegenomen in de bovengenoemde prijzen en terugverdientijden. Het inschakelen van een professionele glaszetter is essentieel om ervoor te zorgen dat het isolatieglas op de juiste manier wordt geïnstalleerd.

Besparingen met isolatieglas

Het investeren in isolatieglas kan aanzienlijke besparingen opleveren op energiekosten. Door de verbeterde isolatie van isolatieglas kunt u jaarlijks geld besparen op stookkosten. De exacte besparingen zijn afhankelijk van het type isolatieglas en de grootte van uw ramen.

Energiebesparing

  • Isolatieglas zorgt voor een betere warmte-isolatie, waardoor u minder hoeft te stoken om uw huis op een comfortabele temperatuur te houden.
  • Door de verminderde warmteverlies kunt u energie besparen en uw ecologische voetafdruk verkleinen.

Besparingen op stookkosten

  • Met isolatieglas kunt u aanzienlijk besparen op uw stookkosten, omdat uw huis beter geïsoleerd is en de warmte beter wordt vastgehouden.
  • U hoeft minder te stoken om uw huis op de gewenste temperatuur te krijgen en te houden.
  • Dit resulteert in lagere stookkosten en een merkbare verlaging van uw energierekening.

Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse besparing voor HR++ glas tussen de €220 en €280 ligt. De besparingen kunnen zelfs nog hoger zijn, afhankelijk van uw verschillende factoren, zoals de isolatiewaarde van het glas en de omvang van de ramen in uw woning. Met isolatieglas kunt u elk jaar honderden euro’s besparen.

Jaarlijkse besparing

De jaarlijkse besparing die u kunt behalen met isolatieglas is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type glas dat u kiest en de grootte en oriëntatie van uw ramen. Door te investeren in isolatieglas kunt u echter rekenen op een aanzienlijke jaarlijkse besparing op uw energiekosten.

Met HR++ glas kunt u bijvoorbeeld een gemiddelde jaarlijkse besparing van €220 tot €280 realiseren. Deze besparing zal elk jaar weer terugkomen, waardoor u op de lange termijn veel geld bespaart.

Subsidies voor isolatieglas

Als je ervoor kiest om isolatieglas aan te schaffen, kun je mogelijk in aanmerking komen voor verschillende subsidies. Deze subsidies worden verstrekt voor de aanschaf van isolatieglas en andere energiebesparende maatregelen. Het is echter belangrijk om te weten dat de subsidiebedragen kunnen verschillen per gemeente.

Het is verstandig om bij je eigen gemeente na te gaan welke subsidies er beschikbaar zijn en hoe je een subsidieaanvraag kunt indienen. Dit kan meestal via een online formulier of door contact op te nemen met de gemeente. Door gebruik te maken van de beschikbare subsidies kun je de kosten van isolatieglas aanzienlijk verlagen.

Een andere mogelijkheid om de kosten te verlagen is door gebruik te maken van de BTW-teruggave regeling. Bij de installatie van isolatieglas kun je namelijk in aanmerking komen voor terugbetaling van de betaalde BTW. Dit kan een aanzienlijke besparing opleveren.

Subsidieaanvraag voorbeeldgemeente:

Subsidie Voorwaarden Hoogte
Isolatieglas subsidie Minimale isolatiewaarde van HR++ glas 50% van de kosten, tot maximaal €500
Energiebesparende maatregelen subsidie Combinatie van meerdere energiebesparende maatregelen Tot 30% van de kosten, tot maximaal €1.500

Hierboven is een voorbeeld van subsidiebedragen en bijbehorende voorwaarden voor een fictieve gemeente. Het is belangrijk om te weten dat deze bedragen en voorwaarden kunnen variëren afhankelijk van je eigen gemeente.

Levensduur van isolatieglas

De levensduur van isolatieglas varieert doorgaans van 20 tot 30 jaar. Deze levensduur is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de coating die op het glas is aangebracht en de kwaliteit van de installatie. Het kiezen van kwalitatief hoogwaardig isolatieglas en het zorgen voor een professionele installatie zijn essentieel om de maximale levensduur te garanderen.

Isolatieglas is voorzien van een speciale coating die helpt bij het verbeteren van de isolatiewaarde. Deze coating zorgt ervoor dat warmte wordt weerkaatst en de kou wordt buitengehouden. Het type coating kan variëren afhankelijk van het isolatieglas en de gewenste isolatiewaarde.

Een goede installatie van isolatieglas is van groot belang om ervoor te zorgen dat het glas optimaal presteert en een lange levensduur heeft. Een professionele installateur zal ervoor zorgen dat het glas correct wordt geplaatst en dat er geen luchtlekken zijn die de isolerende eigenschappen van het glas kunnen beïnvloeden.

Door te kiezen voor hoogwaardig isolatieglas en te zorgen voor een vakkundige installatie, kunt u de levensduur van het isolatieglas verlengen en blijven profiteren van de voordelen op het gebied van energiebesparing en comfort.

Producenten van isolatieglas

Er zijn verschillende producenten die hoogwaardig isolatieglas aanbieden in Nederland. Deze producenten leveren glasproducten van uitstekende kwaliteit en dragen bij aan een comfortabele en energiezuinige leefomgeving. Enkele bekende producenten in de isolatieglasindustrie zijn AGC, Pilkington, Saint-Gobain en Scheuten Glas. Zij hebben een sterke reputatie opgebouwd door hun innovatieve producten en betrouwbare dienstverlening.

Naast deze bekende namen zijn er ook andere producenten die hoogwaardig isolatieglas aanbieden, zoals Euroglas, Hero Glas, Interpane, Nowak, Semco Glas en Teuto Glas. Deze glasproducenten staan ook bekend om hun uitstekende isolatiewaarden en duurzaamheid.

Het is van groot belang om bij het vervangen van glas te kiezen voor een betrouwbare glaszetter. Een ervaren en vakbekwame glaszetter zorgt voor een professionele installatie van het isolatieglas en werkt vaak samen met gerenommeerde producenten. Dit garandeert niet alleen een hoogwaardig eindresultaat, maar ook een langere levensduur van het isolatieglas.

Producent Website
AGC www.agc.com
Pilkington www.pilkington.com
Saint-Gobain www.saint-gobain.nl
Scheuten Glas www.scheuten.com
Euroglas www.euroglas.com
Hero Glas www.heroglas.nl
Interpane www.interpane.com
Nowak www.nowak-glas.de
Semco Glas www.semco-glas.de
Teuto Glas www.teutoglas.de

Met de keuze voor een betrouwbare producent en een ervaren glaszetter kun je genieten van hoogwaardig isolatieglas dat bijdraagt aan een energiezuinige woning en een comfortabele leefomgeving.

Isolatieglas samengevat

Isolatieglas is een duurzame keuze die verschillende voordelen met zich meebrengt, waaronder verbeterd wooncomfort, energiebesparing en lagere stookkosten. Deze investering in isolatieglas verdient zichzelf doorgaans binnen 5 tot 7 jaar terug. Er zijn verschillende soorten isolatieglas beschikbaar, zoals HR++ glas en triple glas, die elk hun eigen isolatiewaarden hebben. Het vervangen van enkel glas door isolatieglas zorgt niet alleen voor een prettigere leefomgeving, maar draagt ook bij aan een duurzamer milieu. Om de kosten te verlagen en de kwaliteit te waarborgen, is het belangrijk om te kijken naar subsidies en te kiezen voor betrouwbare producenten zoals AGC, Pilkington, Saint-Gobain en Scheuten Glas.

Met isolatieglas geniet je van een beter wooncomfort. Het glas houdt de warmte binnen en de kou buiten, waardoor je het hele jaar door comfortabel kunt leven, zonder last van tocht of koude muren. Daarnaast zorgt isolatieglas voor energiebesparing doordat het warmteverlies beperkt. Je hoeft minder te stoken om je huis op een aangename temperatuur te houden, waardoor je maandelijks kunt besparen op je energiekosten.

Bovendien draagt isolatieglas bij aan duurzaamheid. Doordat je minder energie verbruikt, verklein je je ecologische voetafdruk en lever je een bijdrage aan het verminderen van de uitstoot van CO2. Isolatieglas is ook een investering in de toekomst, aangezien duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Door te kiezen voor isolatieglas, zorg je voor een comfortabeler huis, bespaar je op energiekosten en draag je bij aan een duurzamere leefomgeving.