Houten Gevelbekleding Plaatsen op Isolatie

Houten gevelbekleding is een populaire keuze voor wie zijn woning een warme en natuurlijke uitstraling wil geven. Tegenwoordig wordt het steeds vaker gecombineerd met isolatie om de energieprestaties van de woning te verbeteren. In dit artikel bespreken we stap voor stap hoe u houten gevelbekleding plaatst op isolatie.

Houten gevelbekleding is een populaire keuze voor het geven van een nieuwe uitstraling aan een woning. Het kan worden gecombineerd met isolatie om de thermische prestaties te verbeteren en de esthetiek te versterken.

Houten gevelbekleding met isolatie heeft verschillende voordelen, waaronder een natuurlijke uitstraling, verbeterd wooncomfort, energiebesparing en duurzaamheid.

Voordelen van Houten Gevelbekleding met Isolatie

Houten gevelbekleding met isolatie biedt een aantal belangrijke voordelen voor zowel het uiterlijk als de functionaliteit van een woning. Door de natuurlijke uitstraling van hout voegt het een bijzondere esthetiek toe aan de gevel. Maar de voordelen gaan verder dan alleen het visuele aspect.

De isolatie die wordt toegevoegd aan de houten gevelbekleding zorgt voor een verbeterd wooncomfort. Het creëert een aangenaam leefklimaat door de thermische prestaties van de woning te optimaliseren. Dit betekent dat de temperatuur in huis beter gereguleerd wordt, waardoor je zowel in de zomer als in de winter kunt genieten van een comfortabele omgeving.

Een ander voordeel van houten gevelbekleding met isolatie is het energiebesparende aspect. Door de extra isolatielaag blijft de warmte beter binnen, waardoor je minder afhankelijk bent van verwarmingssystemen. Dit kan leiden tot aanzienlijke energiebesparingen en lagere energiekosten op de lange termijn.

Daarnaast is houten gevelbekleding met isolatie een duurzame keuze. Hout is een natuurlijk materiaal dat hernieuwbaar is en weinig impact heeft op het milieu. Door te kiezen voor duurzaam geproduceerd hout draag je bij aan het behoud van bosgebied en het verminderen van CO2-uitstoot. Het is een milieuvriendelijke optie die past bij een duurzame levensstijl.

Tenslotte is houten gevelbekleding met isolatie ook onderhoudsarm. Het hout kan behandeld worden om het weerbestendig te maken, waardoor het weinig onderhoud nodig heeft om zijn kwaliteit en uitstraling te behouden. Dit betekent minder tijd en geld besteden aan regelmatig schilderen of reparaties.

Al met al biedt houten gevelbekleding met isolatie een combinatie van natuurlijke schoonheid, verbeterd wooncomfort, energiebesparing, duurzaamheid en onderhoudsgemak. Het is een waardevolle investering die zowel de esthetiek als de functionaliteit van je woning verbetert.

houten gevelbekleding isolatie

Soorten Hout voor Gevelbekleding

Er zijn verschillende houtsoorten die geschikt zijn voor gevelbekleding. Harde houtsoorten met een duurzaamheidsklasse van 1 of 2 zijn het meest geschikt. Tropisch hardhout, zoals padoek, ipé en merbau, is een populaire keuze vanwege de duurzaamheid en de mooie uitstraling. Thermohout, zoals thermowood ayous en thermowood RND, is een milieuvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout. Het heeft een vergelijkbare uitstraling en is bestand tegen vocht en schimmels.

gevelbekleding hout

 • Padoek
 • Ipé
 • Merbau
 • Thermowood Ayous
 • Thermowood RND

Thermohout is een milieuvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout. Het heeft vergelijkbare eigenschappen en is een duurzame keuze voor gevelbekleding.

Het kiezen van de juiste houtsoort voor gevelbekleding is belangrijk voor zowel de duurzaamheid als de esthetiek van de woning. Tropisch hardhout, zoals padoek, ipé en merbau, staat bekend om zijn duurzaamheid en natuurlijke schoonheid. Deze houtsoorten hebben een hoge duurzaamheidsklasse en kunnen goed bestand zijn tegen weersinvloeden en schimmels.

Thermohout, zoals thermowood ayous en thermowood RND, is een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout. Thermohout ondergaat een warmtebehandeling waardoor het duurzamer, stabiel en waterbestendig wordt. Het heeft een vergelijkbare uitstraling als tropisch hardhout, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor gevelbekleding. Thermohout is ook beter bestand tegen vocht en schimmels, waardoor het een goede optie is voor buitenbekleding.

De keuze voor een houtsoort hangt af van persoonlijke voorkeur, budget en gewenste uitstraling. Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij een professional om de juiste houtsoort te kiezen die past bij de specifieke behoeften en eisen van het project.

Plaatsen van Houten Gevelbekleding met Isolatie

Het plaatsen van houten gevelbekleding met isolatie vereist een professionele aanpak. Om te beginnen wordt het isolatiemateriaal zorgvuldig aangebracht op de buitenmuur. Dit isolatiemateriaal heeft als doel de thermische prestaties van de gevelbekleding te verbeteren en het wooncomfort te optimaliseren. Vervolgens wordt er een houten rasterwerk geïnstalleerd op het isolatiemateriaal, waarop de houten gevelbekleding wordt bevestigd.

Belangrijk bij deze plaatsing is het creëren van een ventilatieruimte tussen het isolatiemateriaal en de gevelbekleding. Deze ventilatieruimte voorkomt vochtproblemen en bevordert de duurzaamheid van de houten gevelbekleding. De ventilatieruimte kan worden gecreëerd door bijvoorbeeld latten of metalen profielen te gebruiken.

De houten gevelbekleding kan op verschillende manieren worden geplaatst, afhankelijk van de gewenste esthetiek en functionaliteit. Zo kan de bekleding horizontaal of verticaal worden geplaatst, wat elk een eigen uitstraling geeft aan de gevel. Een professionele vakman kan adviseren over de beste plaatsingsopties en materialen die passen bij de specifieke wensen en eisen van het project.

Om een visueel aantrekkelijk resultaat te creëren, is het belangrijk om tijdens het plaatsen van de houten gevelbekleding rekening te houden met het kiezen van de juiste bevestigingsmaterialen, het gebruik van hoogwaardig hout en een zorgvuldige afwerking van de gevel. Een ervaren vakman beschikt over de kennis en vaardigheden om het plaatsingsproces soepel te laten verlopen en een duurzaam, esthetisch resultaat te garanderen.

gevelbekleding met isolatie

Voordelen van het plaatsen van houten gevelbekleding met isolatie:
Verbeterde thermische prestaties van de woning
Verhoogd wooncomfort
Optimale isolatie en energiebesparing
Duurzaamheid en lange levensduur
Natuurlijke uitstraling en esthetische waarde

Onderhoud van Houten Gevelbekleding

Houten gevelbekleding is een prachtige toevoeging aan een woning, maar het vereist regelmatig onderhoud om de levensduur te verlengen en de uitstraling te behouden. Door de blootstelling aan zonlicht en regenwater kan het hout na verloop van tijd vergrijzen, wat al dan niet gewenst is, afhankelijk van iemands persoonlijke smaak. Gelukkig zijn er onderhoudstips die kunnen helpen om de gevelbekleding er mooi uit te laten zien en te beschermen tegen verval.

 1. Reinig de gevelbekleding regelmatig: Verwijder vuil, stof en andere verontreinigingen van het hout met een zachte borstel, bezem of een mild reinigingsmiddel. Dit helpt om de natuurlijke schoonheid van het hout te behouden.
 2. Behandel het hout met een semi-transparante beits of voedende olie: Door het hout te behandelen met een geschikte beits of olie, kan de vergrijzing worden voorkomen en behoudt het hout zijn oorspronkelijke kleur en glans. Kies een beits of olie die damp-open is, zodat het hout voldoende kan ademen.
 3. Controleer regelmatig op beschadigingen: Inspecteer het hout regelmatig op tekenen van schade, zoals scheuren, barsten of losse planken. Repareer eventuele beschadigingen zo snel mogelijk om verdere achteruitgang te voorkomen.
 4. Vermijd te veel vocht: Stilstaand water kan het hout aantasten en leiden tot schimmel- en rotproblemen. Zorg ervoor dat er voldoende ventilatie is en vermijd het plaatsen van plantenbakken of andere objecten die vocht vasthouden tegen de gevelbekleding.
 5. Vermijd agressieve reinigingsmiddelen en schurende materialen: Gebruik geen agressieve chemicaliën of schurende materialen bij het reinigen van het hout, omdat dit de beschermende afwerking kan beschadigen. Kies in plaats daarvan voor milde reinigingsmiddelen en zachte borstels.

Regelmatig onderhoud en behandeling van het hout zijn essentieel om de gevelbekleding in goede staat te houden. Door deze tips toe te passen, kunt u ervoor zorgen dat uw houten gevelbekleding er niet alleen mooi uitziet, maar ook lang meegaat.

Onderhoudstips voor Houten Gevelbekleding:

 1. Reinig de gevelbekleding regelmatig
 2. Behandel het hout met een semi-transparante beits of voedende olie
 3. Controleer regelmatig op beschadigingen
 4. Vermijd te veel vocht
 5. Vermijd agressieve reinigingsmiddelen en schurende materialen

gevelbekleding hout

Regelmatig onderhoud en behandeling van het hout zijn essentieel om de levensduur en de uitstraling van de houten gevelbekleding te behouden. Door deze onderhoudstips te volgen, zorgt u ervoor dat uw gevelbekleding er mooi uitziet en beschermd is tegen de elementen.

Kosten van Houten Gevelbekleding met Isolatie

De kosten van houten gevelbekleding met isolatie variëren afhankelijk van verschillende factoren. Het type hout, het isolatiemateriaal, de dikte van de isolatielaag en de oppervlakte van de gevel spelen allemaal een rol in de totale kosten. Gemiddeld liggen de kosten tussen €120 en €250 per vierkante meter.

Om de beste prijs te krijgen, is het raadzaam om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende leveranciers of vakmensen. Op die manier kun je de prijzen vergelijken en de meest voordelige optie kiezen.

Het is belangrijk om te beseffen dat de initiële kosten van houten gevelbekleding met isolatie mogelijk hoger zijn dan bij andere gevelbekledingsopties. Echter, het biedt wel waardevolle voordelen op lange termijn. Houten gevelbekleding met isolatie is duurzaam, waardoor het de levensduur van de gevel verlengt. Daarnaast zorgt het voor een esthetisch aantrekkelijk resultaat en draagt het bij aan een betere isolatie van de woning, wat zich op den duur kan vertalen in energiebesparing.

wat kost houten gevelbekleding met isolatie?

Factor Kostenbereik (per vierkante meter)
Type hout €50 – €100
Isolatiemateriaal €10 – €30
Dikte isolatielaag €10 – €30
Oppervlakte van de gevel €50 – €90

Bovenstaande tabel geeft een indicatie van de verschillende kostenfactoren en hun bijbehorende kostenbereik. Houd er rekening mee dat deze bedragen kunnen variëren en dat het verstandig is om specifieke offertes op te vragen voor jouw situatie.

Tips voor het Plaatsen van Houten Gevelbekleding

Bij het plaatsen van houten gevelbekleding zijn er enkele belangrijke tips om in gedachten te houden. Door deze tips te volgen, zorg je ervoor dat het plaatsen van de gevelbekleding soepel verloopt en dat het eindresultaat van hoge kwaliteit is.

1. Stappenplan

Een stappenplan kan je helpen om gestructureerd te werk te gaan bij het plaatsen van houten gevelbekleding. Hierdoor vergeet je geen belangrijke stappen en ben je goed voorbereid. Een stappenplan kan onder andere de volgende onderdelen bevatten:

 • Voorbereiding: het controleren van de ondergrond en het verwijderen van oude bekleding
 • Isolatie: het aanbrengen van isolatiemateriaal indien gewenst
 • Plaatsen van het hout: het bevestigen van de houten gevelbekleding op het isolatiemateriaal of direct op de buitenmuur
 • Afwerking: het eventueel behandelen, schilderen of oliën van het hout

2. Materialen

Het gebruik van de juiste materialen is essentieel voor een optimale bevestiging en duurzaamheid van de houten gevelbekleding. Zorg ervoor dat je werkt met materialen van hoge kwaliteit, zoals roestvrijstalen schroeven en spijkers die bestand zijn tegen weersinvloeden. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor hout dat geschikt is voor buitentoepassingen, zoals gevelhout.

3. Gevelbetimmering

Het is belangrijk om bij het plaatsen van houten gevelbekleding rekening te houden met de juiste gevelbetimmering. Een goede gevelbetimmering zorgt voor een stevige bevestiging van het hout en voorkomt dat vocht tussen het hout en de muur kan komen. Zorg ervoor dat de gevelbetimmering van duurzaam materiaal is en voldoende ventilatieruimte biedt.

4. Keuze van houtsoorten

Bij het plaatsen van houten gevelbekleding is de keuze van de houtsoorten van groot belang. Verschillende houtsoorten hebben verschillende eigenschappen en uitstralingen. Denk bijvoorbeeld aan gevelhout van thermowood of hardhout zoals padouk. Informeer jezelf goed over de verschillende opties en kies een houtsoort die past bij jouw wensen en budget.

“Het gebruik van de juiste materialen en een professionele aanpak zorgen voor een mooi resultaat en een langdurige gevelbekleding.”

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat het plaatsen van houten gevelbekleding een succes wordt. Vergeet niet om altijd advies in te winnen bij een professional voor de beste resultaten.

Tip Omschrijving
1 Volg een stappenplan
2 Gebruik hoogwaardige materialen
3 Zorg voor goede gevelbetimmering
4 Kies de juiste houtsoorten

Verticale of Horizontale Plaatsing van Houten Gevelbekleding

Bij het plaatsen van houten gevelbekleding heb je de keuze tussen verticale of horizontale plaatsing. Beide plaatsingsmethoden hebben hun eigen esthetische voordelen en kunnen de uitstraling van je woning beïnvloeden.

Verticale Plaatsing

Verticale plaatsing van houten gevelbekleding zorgt voor een optisch hogere gevel. Dit kan vooral gunstig zijn bij woningen met een lage bouwhoogte, omdat het de illusie van hoogte creëert. Verticale planken kunnen ook een eigentijdse uitstraling geven aan de gevel.

Horizontale Plaatsing

Horizontale plaatsing van houten gevelbekleding maakt de woning optisch breder. Dit kan voordelig zijn bij smalle woningen, omdat het de gevel visueel breder maakt. Horizontale planken kunnen een klassieke of landelijke uitstraling geven aan de gevel.

Beide plaatsingsmethoden hebben geen invloed op de thermische prestaties van de gevelbekleding. Het is dus puur een esthetische keuze.

Verschillende profileringen kunnen worden gebruikt om de gewenste uitstraling te creëren. Een populaire profilering is Zweeds rabat, waarbij de planken over elkaar heen worden geplaatst voor een speels effect.

Een professionele vakman kan adviseren over de beste plaatsingsmethode en helpen bij het kiezen van de juiste profilering voor jouw woning.

zweeds rabat

Ga naar de volgende sectie voor meer informatie over het combineren van houten gevelbekleding met andere materialen.

Combinatie van Houten Gevelbekleding met Andere Materialen

Houten gevelbekleding kan ook gecombineerd worden met andere materialen om extra functionaliteit te bieden. Een van de mogelijke combinaties is het toevoegen van geluidsisolatie of extra thermische isolatie achter de houten gevelbekleding. Dit biedt verschillende voordelen, zoals het verminderen van geluidsoverlast en het verbeteren van de thermische efficiëntie van de woning.

Door het toevoegen van geluidsisolatie achter de gevelbekleding kan het geluidsniveau in huis aanzienlijk verminderd worden. Dit is vooral gunstig in gebieden met veel omgevingslawaai, zoals drukke straten of luchthavens. De geluidsisolatie absorbeert geluidstrillingen en voorkomt dat deze zich door de houten gevelbekleding verspreiden naar het interieur van de woning.

Bovendien kan het combineren van houten gevelbekleding met extra thermische isolatie de warmte-isolatie van de woning verbeteren. Dit zorgt ervoor dat de warmte in de winter beter wordt vastgehouden en in de zomer buiten wordt gehouden. Hierdoor kan de energie-efficiëntie van de woning toenemen en kunnen energiekosten worden bespaard.

De combinatie van houten gevelbekleding met geluidsisolatie en thermische isolatie biedt flexibiliteit en maatwerk om aan specifieke behoeften en vereisten te voldoen. Het is raadzaam om bij het combineren van materialen samen te werken met een professional die ervaring heeft met het plaatsen en installeren van gevelbekleding. Zij kunnen advies geven over de beste materialen en technieken om de gewenste resultaten te bereiken.

Voordelen:

 • Vermindering van geluidsoverlast
 • Verbeterde thermische efficiëntie
 • Flexibiliteit en maatwerk
Materiaal Geluidsisolatie Thermische isolatie
Glaswol
Rotswol
PUR/PIR isolatieplaten

Let op: De keuze van het isolatiemateriaal hangt af van de specifieke vereisten van het project. Het is belangrijk om rekening te houden met factoren zoals geluidsniveau, thermische prestaties en budget bij het maken van een keuze.

geluidsisolatie thermische isolatie warmte-isolatie

Het combineren van houten gevelbekleding met andere materialen biedt de mogelijkheid om een gevel te creëren die niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook functioneel en energie-efficiënt. Door te kiezen voor de juiste combinatie van materialen kan de algehele prestatie van de gevel verbeterd worden, waardoor een comfortabel en duurzaam binnenklimaat ontstaat.

Belang van Professionele Plaatsing en Onderhoud

Houten gevelbekleding met isolatie is een waardevolle investering voor een woning. Om ervoor te zorgen dat de gevelbekleding optimaal functioneert en een duurzaam resultaat biedt, is het van groot belang om de plaatsing en het onderhoud over te laten aan een professionele vakman. Een vakman met expertise op het gebied van gevelbekleding kan ervoor zorgen dat de isolatie en houten afwerking op de juiste wijze worden geïnstalleerd, wat essentieel is voor een effectieve werking en duurzaamheid van het systeem.

Daarnaast is regelmatig onderhoud van de gevelbekleding van groot belang om de levensduur te verlengen en de uitstraling te behouden. Een professionele vakman kan u adviseren over de juiste onderhoudsprocedures en -materialen voor houten gevelbekleding. Bijvoorbeeld, het schilderen van het hout is een belangrijk onderdeel van het onderhoudsproces. Door het hout regelmatig te schilderen volgens specifieke richtlijnen en met hoogwaardige verf, kan de gevelbekleding worden beschermd tegen weersinvloeden en blijft deze er mooi uitzien.

Daarnaast kan een vakman u ook helpen bij de afwerking van de gevelbekleding. Het afwerken van het hout, zoals schuren en lakken, zorgt niet alleen voor een mooiere uitstraling, maar biedt ook extra bescherming tegen vocht, schimmel en andere schadelijke elementen. Een professionele vakman heeft de expertise en ervaring om de juiste afwerkingsmethoden en -materialen toe te passen voor een langdurige en hoogwaardige gevelbekleding.

Vakman Gevelbekleding Plaatsen

Als u overweegt om houten gevelbekleding met isolatie te laten plaatsen, is het sterk aan te raden om een professionele vakman in te schakelen. Een vakman met ervaring in gevelbekleding kan u adviseren over de beste materialen en plaatsingstechnieken die passen bij uw specifieke situatie. Ze hebben de juiste vaardigheden en kennis om het isolatiemateriaal en de houten bekleding op de juiste wijze te installeren, rekening houdend met isolatiewaarden, ventilatieruimte en andere belangrijke factoren.

“Het plaatsen van houten gevelbekleding met isolatie vereist precisie en vakmanschap. Het is belangrijk om te werken met een vakman die bekend is met de specifieke vereisten van dit type bekleding en de juiste technieken kan toepassen voor optimale prestaties en een duurzaam resultaat.”

Daarnaast werken professionele vakmannen met hoogwaardige materialen en gereedschappen, wat resulteert in een hoogwaardige afwerking. Ze hebben ook inzicht in de verschillende afwerkingsmogelijkheden voor houten gevelbekleding, zoals oliën, beitsen en lakken, en kunnen u begeleiden bij het kiezen van de beste afwerking voor uw specifieke wensen en behoeften.

vakman gevelbekleding plaatsen

Al met al is het belangrijk om het plaatsen van houten gevelbekleding met isolatie over te laten aan een professionele vakman. Dit zorgt niet alleen voor een professioneel resultaat en een optimale werking van het systeem, maar biedt ook gemoedsrust, wetende dat uw gevelbekleding wordt geïnstalleerd door een ervaren professional met kennis van zaken.

Kies dus voor een professionele vakman voor het plaatsen van houten gevelbekleding met isolatie, en geniet van de vele voordelen en de lange levensduur die dit type bekleding biedt.

Houten Gevel Schilderen en Gevel Afwerking

Een van de belangrijkste aspecten van het onderhoud van houten gevelbekleding is het schilderen en afwerken van het hout. Het schilderen van houten gevelbekleding biedt niet alleen een esthetische meerwaarde, maar beschermt het hout ook tegen weersinvloeden en verlengt de levensduur van de bekleding.

Wanneer u het hout gaat schilderen, is het belangrijk om hoogwaardige verf te gebruiken die geschikt is voor buitengebruik. Kies een verf die specifiek is ontworpen voor houten gevelbekleding en die goede hechting en duurzaamheid biedt. Daarnaast is het van belang om het hout vooraf goed schoon te maken en te schuren om een optimale hechting van de verf te garanderen.

 • Kies hoogwaardige verf voor buitengebruik die specifiek is ontworpen voor houten gevelbekleding.
 • Reinig het hout grondig en schuur het licht op voordat u gaat schilderen.
 • Breng minimaal twee lagen verf aan voor een optimale dekking en bescherming.
 • Houd rekening met de droogtijden tussen de verflagen en volg de instructies van de fabrikant op.

Naast het schilderen is het ook belangrijk om het hout regelmatig te controleren op eventuele gebreken, zoals kleine scheurtjes of beschadigingen. Deze kunnen snel worden gerepareerd om verdere schade te voorkomen. Een professionele vakman kan u adviseren over de juiste reparatiemethoden en -materialen.

Onderhoudstaken Frequentie
Schilderen Eens in de 5-10 jaar
Controleren op gebreken Jaarlijks
Reinigen van het hout Jaarlijks

Het regelmatig onderhouden van de houten gevelbekleding zorgt ervoor dat het hout er mooi uit blijft zien en beschermd blijft tegen de elementen. Een professionele vakman kan u adviseren over de beste onderhoudsprocedures en -materialen voor uw specifieke gevelbekleding.

Conclusie

Het plaatsen van houten gevelbekleding met isolatie biedt talrijke voordelen op het gebied van esthetiek, thermische prestaties en duurzaamheid. Door de juiste houtsoort en plaatsingsmethode te kiezen en regelmatig onderhoud uit te voeren, kan de levensduur en uitstraling van de gevelbekleding worden behouden. Het inschakelen van een professionele vakman zorgt voor een professioneel resultaat en optimaal gebruik van materialen. Met de juiste aanpak kan houten gevelbekleding met isolatie een waardevolle investering zijn voor elke woning.